RÓLAM

Bóna Ottó 1977-ben született Budapesten.  Tradicionális festészeti képzésben részesült a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.  Diplomáját 2002-ben szerezte, azóta számos kiállításon szerepelt és munkái több magángyűjteményben is megtalálhatóak.

Bóna Ottó képein látszólag szokványos jeleneteket látunk. Csakhogy ezeknek a jeleneteknek rendezője van, nem az élet, hanem maga a művész, aki először tenyérnyi kis rajzokon, kompozíciós vázlatokon megírja a forgatókönyvet, hogy a vásznon végleges formát adjon nekik. Hogy létrejöjjön, ahogy ő mondja, egy lehetséges világkép, az élettel szinte megegyező második valóság.

A második valóságban a hangsúly azokra a nagy kihívásokra is helyeződik, amelyekkel a festőknek valaha is szembe kellett néznie: a festői matéria transzformálása, a mozgás megragadása, olajfestékbe zárni a fényt, hogy a vizuális benyomások egy kiegyensúlyozott helyzetbe kerüljenek a kontrasztok által.

Bóna Ottó a klasszikus európai festészeti hagyományt követő ábrázolásmóddal közelít olyan átfogó témákhoz, mint a test, az elmúlás, a párkapcsolatok, vagy a társadalmi és természeti folyamatok. Gondolatmenetét sorozatokon keresztül közvetíti, a folyamatokat összegző jellegű művekkel zárja le.

Kognitív realista festészeti stílusával egy utalásos nyelvezetet, egy jelképrendszert épít fel, és ezt sokszor figurális témákon keresztül éri el. A képek szándéka: gondolat, érzés, egy lökés az igazság élményszerű felismerésére (azaz az intuíció működésbe lépésére), a látszat mögötti értelem felkutatására.

Gréczi Emőke

Főszerkesztő, MúzeumCafé

OTTO BONA STUDIO

Email: bonaottoart@gmail.com

Telefon: +36/20/261-4300